Wat is het perfecte licht voor uw nachtrust?
Een rustige sfeer in de slaapkamer en het juiste licht dragen bij aan een goede nachtrust. Zeker in een kamer die meerdere functionaliteiten combineert naast het slapen en uitrusten. Welke lichtvormen kunt u het beste in de slaapkamer gebruiken zonder uw nachtrust te verstoren?
Licht in en van buiten de slaapkamer kunnen invloed hebben op de slaap. Ons lichaam werkt met een interne biologische klok. Deze klok reageert op licht. Als er minder licht is, zoals in de schemertijd of in de nacht, maakt ons brein het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort. Het zonlicht overdag zorgt ervoor dat we niet tot nauwelijks slaperig worden. Het kunstmatige, blauwere licht van een computerscherm, smartphone of televisie vermindert ook de aanmaak van melatonine. Daardoor slapen we onrustiger en worden we ‘s nachts vaker wakker. Hoe stemt u het licht in de slaapkamer optimaal af op deze natuurlijke slaapcyclus?
Verlichting om in bed te lezen
Het heldere licht dat we normaal bij lezen gebruiken, is vlak voor het slapengaan te fel. Gebruik een warmere lichtbron (geler licht) die de ogen bij het lezen ondersteunt. Dit geeft tegelijk aan het lichaam aan dat het tijd is om te ontspannen. Heeft u een andere bedtijd dan uw partner, gebruik dan een lamp die in een kleine cirkel licht geeft.
Optimale verduistering ‘s nachts
Licht van bijvoorbeeld een straatlantaarn of een plafondlamp verstoort de slaap. Een klein beetje licht ‘s nachts kan namelijk het slaaphormoon al afbreken, waardoor het lichaam niet optimaal kan slapen. Een aardedonkere kamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we ‘s nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon. Een nachtlampje met wat rood licht biedt uitkomst.
Ook in de winter wakker worden bij ochtendlicht
Net als dat de schemer ons lichaam helpt te gaan slapen, helpt het vroege ochtendlicht ons om wakker te worden. Doe de gordijnen na het opstaan open om energiek wakker te worden! Tijdens donkere winterochtenden is dit een stuk lastiger. Een wake-up light biedt dan uitkomst. In 30 minuten bootst deze lamp de zonsopgang na, waardoor u op een natuurlijke manier wakker wordt.
Inzicht in factoren voor een goede nachtrust
De juiste lichtsterkte op het juiste moment draagt bij aan een goede nachtrust. Wat kunt u nog meer doen om goed te slapen en uitgerust wakker te worden? Vul de Morpheus Slaapscan in en ontvang persoonlijk advies met inzichten over slapen en uitgerust wakker worden.