UW PERSOONLIJK ADVIESRAPPORT

Uw nachtrust is flink te verbeteren

Voor een optimale nachtrust is een goede, soepele ondersteuning van de matras en het bed voor zowel uw hoofd, nek, schouders als rug van belang. De persoonlijke inzichten hieronder geven voor u aan waar dat in zit. Een kwalitatief goed matras en bedbodem, een goed kussen en bedtextiel en de juiste slaapomstandigheden kunnen heel veel helpen uitgeruster wakker te worden.

Heb je vragen over je persoonlijke inzichten? De Morpheus experts brengen graag uw slaapadvies van de Slaapscan in praktijk in één van onze winkels, bij u thuis of via een WhatsApp gesprek.

De belangrijkste elementen voor een goede nachtrust zien er goed uit!

Voor een optimale nachtrust is een goede, soepele ondersteuning van de matras en het bed voor zowel uw hoofd, nek, schouders als rug van belang. Dat ziet er bij u goed uit!

De omstandigheden voor goed slapen zijn niet voldoende

Hoewel slapen een pure noodzaak lijkt, is het juist een beloning na alle prestaties en druk van overdag. De persoonlijke inzichten hieronder helpen om uitgeruster wakker te worden. Dat verdient u!

De omstandigheden voor goed slapen zijn matig

Hoewel slapen een pure noodzaak lijkt, is het juist een beloning na alle prestaties en druk van overdag. De persoonlijke inzichten hieronder helpen om uitgeruster wakker te worden. Dat verdient u!

De omstandigheden voor goed slapen zijn prima

Hoewel slapen een pure noodzaak lijkt, is het juist een beloning na alle prestaties en druk van overdag. De persoonlijke inzichten hieronder helpen om uitgeruster wakker te worden. Dat verdient u!

UW PERSOONLIJKE INZICHTEN

ALGEMENE INFORMATIE

DE INVLOED VAN UW DAG OP UW SLAPEN

Heeft u een actief leven?

U geeft aan geen erg actief leven te hebben. De levensstijl heeft invloed op de slaap. Met een minder actieve levensstijl kan het zijn dat het lichaam minder goed kan ontspannen. Goed bewegen is bevorderlijk voor een goede slaap.

U geeft aan een gemiddeld actief leven te hebben. De levensstijl heeft invloed op de slaap. Een actieve levensstijl helpt het lichaam te ontspannen. Goed bewegen is bevorderlijk voor een goede slaap.

U geeft aan een actief leven te hebben. De levensstijl heeft invloed op de slaap. Een actieve levensstijl helpt het lichaam te ontspannen. Goed bewegen is bevorderlijk voor een goede slaap.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Heeft u een druk leven met veel stress?

U geeft aan geen enorm druk of stressvol leven te hebben. Uw stress blijft gelukkig beperkt. Stress zorgt voor een slechtere nachtrust en slecht slapen verergert de stress. Het is een vervelende cyclus. Blijf ontspanning opzoeken!

U geeft aan een redelijk druk of stressvol leven te hebben. Een druk leven met stress kan tot een verstoorde nachtrust leiden. En als u slechter slaapt, bent u de volgende dag vermoeider. Dat leidt weer tot piekeren en spanningen, en onrustig slapen. Een vervelende cyclus. Blijf ontspanning opzoeken! Het lezen van een boek of luisteren naar rustige muziek een uur voor bedtijd kan helpen om u op het slapen voor te bereiden. Tip tegen piekeren: ga bij nachtelijk piekeren uit bed en iets doen ter afleiding. Dit doorbreekt de piekergedachten.

U geeft aan een druk en stressvol leven te hebben. Een druk leven met stress kan tot een verstoorde nachtrust leiden. En als u slechter slaapt, bent u de volgende dag vermoeider. Dat leidt weer tot piekeren en spanningen, en onrustig slapen. Een vervelende cyclus. Blijf ontspanning opzoeken! Het lezen van een boek of luisteren naar rustige muziek een uur voor bedtijd kan helpen om u op het slapen voor te bereiden. Tip tegen piekeren: ga bij nachtelijk piekeren uit bed en iets doen ter afleiding. Dit doorbreekt de piekergedachten.

Heeft u jonge kinderen?

Met kleine kinderen wordt slapen een schaars goed. Jonge kinderen zijn vaak echte ochtendmensen; ze zijn zeer vroeg in de ochtend al klaarwakker. Leer ze met bijvoorbeeld een kinderwekker wanneer ze uit bed mogen. Dit zal uw slaap ten goede komen.

Bent u een avond- of een ochtendmens?

Als ochtendmens is uw ritme beter aangepast aan die van de maatschappij. Daardoor zal uw ritme geen grote effecten hebben op een verminderde nachtrust.

Als avondmens heeft u een ander biologisch ritme; de maatschappij volgt het ritme van de ochtendmens. Pas u niet onnodig aan het ritme van ochtendmensen aan, maar houd uw eigen ritme aan. Sta echter wel bijtijds ’s ochtends op om de nacht erop makkelijker te kunnen slapen.

Heeft u overwegend zittend of staand werk?

De zittende houding op uw werk heeft invloed op de kwaliteit van uw slaap. Bij overwegend zittend werk belast u overdag uw spieren te weinig. Dit draagt ‘s nachts niet bij aan een goede nachtrust. Sporten en bewegen kan u helpen beter te slapen.

De staande houding op uw werk heeft invloed op de kwaliteit van uw slaap. Bij een overwegend staand beroep belast u overdag uw spieren voldoende. Dit draagt bij aan een betere nachtrust.

Hoe oud is uw matras?

Uw matras is nog geen jaar oud. Een kwalitatief goed matras gaat ongeveer 10 – 15 jaar mee. Sommige matrassen van mindere kwaliteit vertonen al eerder een terugloop, met als mogelijk gevolg verlies van nachtrust. Let op signalen van uw lichaam, uw nachtrust en houd visuele kenmerken van de matras in de gaten. Sommige fabrikanten doen ook geloven dat een matras al na 7 – 8 jaar aan vervanging toe is, terwijl dit niet altijd nodig is.

Uw matras is 1 – 5 jaar oud. Een kwalitatief goed matras gaat ongeveer 10 – 15 jaar mee. Sommige matrassen van mindere kwaliteit vertonen al eerder een terugloop, met als mogelijk gevolg verlies van nachtrust. Let op signalen van uw lichaam, uw nachtrust en houd visuele kenmerken van de matras in de gaten. Sommige fabrikanten doen ook geloven dat een matras al na 7 – 8 jaar aan vervanging toe is, terwijl dit niet altijd nodig is.

Uw matras is 5 tot 10 jaar oud. Een kwalitatief goed matras gaat ongeveer 10 – 15 jaar mee. Sommige matrassen van mindere kwaliteit vertonen al eerder een terugloop, met als mogelijk gevolg verlies van nachtrust. Let op signalen van uw lichaam, uw nachtrust en houd visuele kenmerken van de matras in de gaten. Sommige fabrikanten doen ook geloven dat een matras al na 7 – 8 jaar aan vervanging toe is, terwijl dit niet altijd nodig is.

Uw matras is 10 jaar of ouder. Een kwalitatief goed matras gaat ongeveer 10 – 15 jaar mee. Sommige matrassen van mindere kwaliteit vertonen al eerder een terugloop, met als mogelijk gevolg verlies van nachtrust. Let op signalen van uw lichaam, uw nachtrust en houd visuele kenmerken van de matras in de gaten. Sommige fabrikanten doen ook geloven dat een matras al na 7 – 8 jaar aan vervanging toe is, terwijl dit niet altijd nodig is. Met een matras ouder dan 10 jaar is het tijd om te oriënteren op een nieuw matras.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

NAAR BED GAAN

RITUELEN EN TIJDSTIP VAN NAAR BED GAAN

Vanaf hoe laat stopt u met cafeïne- of theïnehoudende dranken?

U stopt voor 16.00u met cafeïne- of theïnehoudende dranken. Koffie en zwarte thee (of andere cafeïne- of theïnehoudende dranken) hebben vanaf 3 uur voor het slapen gaan een negatieve invloed op uw nachtrust.

U stopt voor 18.00u met cafeïne- of theïnehoudende dranken. Koffie en zwarte thee (of andere cafeïne- of theïnehoudende dranken) hebben vanaf 3 uur voor het slapen gaan een negatieve invloed op uw nachtrust.

U stopt tussen 19.00 en 20.00 uur met cafeïne- of theïnehoudende dranken. Koffie en zwarte thee (of andere cafeïne- of theïnehoudende dranken) hebben vanaf 3 uur voor het slapen gaan een negatieve invloed op uw nachtrust.

U stopt tussen 21.00 en 22.00 uur met cafeïne- of theïnehoudende dranken. Koffie en zwarte thee (of andere cafeïne- of theïnehoudende dranken) hebben vanaf 3 uur voor het slapen gaan een negatieve invloed op uw nachtrust. Drink liever ontspannende nachtrust-thee.

U stopt later dan 22.00 uur met cafeïne- of theïnehoudende dranken. Koffie en zwarte thee (of andere cafeïne- of theïnehoudende dranken) hebben vanaf 3 uur voor het slapen gaan een negatieve invloed op uw nachtrust. Drink liever ontspannende nachtrust-thee.

Hoeveel tijd zit er gemiddeld tussen het besluit om naar bed te gaan en het daadwerkelijk naar bed gaan?

Er zit minder dan een kwartier tussen het besluit om naar bed te gaan en het daadwerkelijk naar bed gaan. Een goede nachtrust begint zonder afleidingen tussen het moment van beslissen om naar bed te gaan tot het daadwerkelijk naar bed gaan.

Er zit minder dan een halfuur tussen het besluit om naar bed te gaan en het daadwerkelijk naar bed gaan. Laat u voor een goede nachtrust niet afleiden door dingen die u nog moet doen op het tijdstip dat u beslist naar bed te gaan.

Er zit meer dan een halfuur tussen het besluit om naar bed te gaan en het daadwerkelijk naar bed gaan. Laat u voor een goede nachtrust niet afleiden door dingen die u nog moet doen op het tijdstip dat u beslist naar bed te gaan.

Hoeveel tijd besteedt u aan vaste rituelen voor het slapengaan? Denk aan tandenpoetsen, douchen of een boek lezen.

U geeft aan geen tijd te besteden aan vaste rituelen. Vaste rituelen helpen bij het in slaap vallen. Het geeft uw lichaam het teken om tot rust te komen. Dit vast slaapritme helpt bij het slapengaan. Rituelen als tandenpoetsen, gezicht wassen of douchen helpen daarbij.

U geeft aan minder dan 15 minuten aan vaste rituelen te besteden. Vaste rituelen helpen bij het in slaap vallen. Het geeft uw lichaam het teken om tot rust te komen. Dit vast slaapritme helpt bij het slapengaan. Uw rituelen helpen hierbij. Denk bijvoorbeeld ook aan meditatie of een offline boek of tijdschrift lezen.

U geeft aan meer dan 15 minuten aan vaste rituelen te besteden. Vaste rituelen helpen bij het in slaap vallen. Het geeft uw lichaam het teken om tot rust te komen. Dit vast slaapritme helpt bij het slapengaan. Uw rituelen dragen bij aan een goede nachtrust!

Vanaf hoe laat stopt u met online media, zoals internetten, whatsapp’en of online spelletjes?

U stopt tussen 19.00 en 21.00 uur met online media. Minimaal 1 uur voor het naar bed gaan stoppen met online media helpt uw lichaam bij het tot rust komen. Het natuurlijk signaal van slapengaan, en de hormonen die daarbij komen kijken, wordt zo niet onderbroken.

U stopt voor 22.00 uur met online media. Online nog bezig zijn, surfen op internet of werken op laptop, tablet of smartphone, zorgt dat u minder snel in slaap valt. Zowel het (blauwe) licht van apparaten als het mentaal bezig zijn, geven de hersenen geen signalen dat het tijd is om te gaan slapen. Daardoor kan in slaap vallen lastiger zijn. Stop minimaal 1 uur voor het naar bed gaan met deze bezigheden.

U stopt voor 23.00 uur of later met online media. Online nog bezig zijn, surfen op internet of werken op laptop, tablet of smartphone, zorgt dat u minder snel in slaap valt. Zowel het (blauwe) licht van apparaten als het mentaal bezig zijn, geven de hersenen geen signalen dat het tijd is om te gaan slapen. Daardoor kan in slaap vallen lastiger zijn. Stop minimaal 1 uur voor het naar bed gaan met deze bezigheden.

U kijkt nog online media als u al in bed ligt. Online nog bezig zijn, surfen op internet of werken op laptop, tablet of smartphone, zorgt dat u minder snel in slaap valt. Zowel het (blauwe) licht van apparaten als het mentaal bezig zijn, geven de hersenen geen signalen dat het tijd is om te gaan slapen. Daardoor kan in slaap vallen lastiger zijn. Stop minimaal 1 uur voor het naar bed gaan met deze bezigheden.

Hoe lang kijkt u tv als u al op bed ligt?

U geeft aan geen tv te kijken als u al op bed ligt. Heel goed! Het is ook beter om geen tv op de slaapkamer te hebben. Ons brein verzwakt dan de associatie met slaap die de slaapkamer op zou moeten roepen.

U kijkt nog tv als u al op bed ligt. Het is beter om geen tv op de slaapkamer te hebben. Ons brein verzwakt de associatie met slaap die de slaapkamer op zou moeten roepen. Het licht van de tv activeert uw hersenen. Mocht u tijdens het tv-kijken in slaap vallen, dan is de kans erg groot dat uw nachtrust wordt onderbroken. Zet de timer van de tv aan zodat deze uitgaat; dan wordt u ’s nachts niet wakker van een tv die nog aanstaat.

Hoe laat gaat u meestal naar bed?

U geeft aan voor 21.00 uur naar bed te gaan. Voor een goede nachtrust en een energieke dag is het beter goed te rusten dan lang. Voor de gemiddelde persoon is 7 – 8 uur slaap per nacht voldoende. Langer dan 9 uur slapen draagt niet bij aan een goede rust.

U geeft aan tussen 21.30 en 23.00 uur naar bed te gaan. Voor de gemiddelde persoon is 7 – 8 uur slaap per nacht voldoende. Met dit tijdstip als bedtijd en een normaal dagritme haalt u dit.

U gaat om 23.30 uur of later naar bed. Bij een normaal dagritme loopt u met deze bedtijd kans dat u te weinig slaap, en nachtrust, krijgt. De gemiddelde persoon heeft 7 – 8 uur slaap nodig; minder dan 5 is zeer exceptioneel. Minder dan 7 uur per nacht slapen geeft ook een grotere kans op lichamelijke klachten volgens onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

SLAPEN EN NACHTRUST

EEN GOEDE NACHTRUST

Welke hardheid heeft uw matras?

U geeft aan een zachte/soepele matras te hebben. Een zachte/soepele matras vormt mee met het lichaam en ‘draagt’ op die manier het lichaam. Spieren kunnen zich goed ontspannen wat tot een uitgeruster gevoel leidt. Een kussen tussen hoofd en schouders proppen is een sterk signaal dat de matras te stevig is voor de schouders. Vaak gaat dit gepaard met stijfheid aan de rug, schouders of nek. Overweeg in dat geval een zachter matras.

U geeft aan een medium hard matras te hebben. Een te harde matras kan veel slaapproblemen geven. Het duwt het lichaam in een verkeerde lighouding, dat klachten zoals stijfheid aan de rug, schouders of nek kan veroorzaken. Een kussen tussen hoofd en schouders proppen is een sterk signaal dat de matras te stevig is voor de schouders. Advies is om de matras te vervangen voor een soepeler matras. Deze vormt mee met het lichaam en ‘draagt’ op die manier het lichaam. Spieren kunnen zich goed ontspannen wat tot een uitgeruster gevoel leidt. Een soepeler matras is dan ook beter dan een stevig matras.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan een harde/stevige matras te hebben. Een te harde matras kan veel slaapproblemen geven. Het duwt het lichaam in een verkeerde lighouding, dat klachten zoals stijfheid aan de rug, schouders of nek kan veroorzaken. Een kussen tussen hoofd en schouders proppen is een sterk signaal dat de matras te stevig is voor de schouders. Advies is om de matras te vervangen voor een soepeler matras. Deze vormt mee met het lichaam en ‘draagt’ op die manier het lichaam. Spieren kunnen zich goed ontspannen wat tot een uitgeruster gevoel leidt. Een soepeler matras is dan ook beter dan een stevig matras.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan een doorgezakt matras te hebben. Een doorgezakte matras is aan het einde van de levensduur. Het hangmat-effect duwt het lichaam in een verkeerde lighouding. Advies is om de matras te vervangen voor een soepeler matras. Deze vormt mee met het lichaam en ‘draagt’ op die manier het lichaam. Spieren kunnen zich goed ontspannen wat tot een uitgeruster gevoel leidt. Een soepeler matras is dan ook beter dan een stevig matras.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Hoe snel kunt u de slaap vatten?

U geeft aan binnen een half uur in slaap te vallen. Weinig mensen vallen direct in slaap. Er is geen reden tot zorgen als het in slaap vallen tot een halfuur duurt.

U geeft aan langer dan een half uur nodig te hebben om in slaap te vallen. Dat kan meerdere redenen hebben. Piekeren is een van de grootste spelbrekers. Kunt u uw draai niet vinden, dan is het een overweging om beddengoed, matras en bed te vervangen.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Wat is de reden dat u zo lang nodig hebt om in slaap te vallen?

U geeft aan te piekeren. Piekeren is een van de grootste redenen waardoor we niet snel de slaap vatten. Stel overdag een piekermomentje in om het nachtelijke piekeren te verminderen. Tel geen schaapjes: volgens onderzoekers is het efficiënter om aan een stromende waterval te denken. Aan iets rustgevends denken, helpt bij het in slaap vallen.

U geeft aan uw draai niet te kunnen vinden. Kunt u uw draai niet vinden in bed, dan is het waarschijnlijk dat u niet een goede ondersteuning van uw bed krijgt. Het lichaam blijft ‘zoeken’ naar ondersteuning die er niet is. Bekijk kritisch het bed of deze wel geschikt is.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan een onrustige bedpartner te hebben. Samen slapen kost rond 2 uur goede nachtrust per nacht volgens onderzoek. Heeft u een bewegelijke bedpartner, overweeg dan een groter bed met losse matrassen, eventueel met losse dekbedden en/of oordopjes.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan het koud te hebben. De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Daarnaast wordt goede ventilatie aangeraden. Heeft u het ondanks die omstandigheden toch koud? Bekijk of u voldoende vulling in uw dekbed heeft, en of de eventuele nachtkleding warm genoeg is. Ook het matras kan de boosdoener zijn en ‘koud’ aanvullen.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan het warm te hebben. De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Daarnaast wordt goede ventilatie aangeraden. Heeft u het ondanks die omstandigheden toch warm? Bekijk of u wel goed ventilerende beddengoed of matras heeft. Kies voor natuurlijke materialen; deze kunnen de warmte in bed goed reguleren. Synthetische materialen die gebruikt worden in dekbedden en matrassen kunnen wel vocht afvoeren, maar niet goed warmte reguleren. Dat kan een zweterig en broeierig gevoel in bed geven.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan door externe factoren niet in slaap te kunnen vallen. Neem maatregelen om geluid van externe factoren te verminderen, zoals afspraken met de buren, oordopjes, of vergaande maatregelen zoals isolatie van het huis of geluidswerend glas.

Heeft u een voorkeurshouding?

U geeft aan op uw rug te slapen. Voor een goede slaaphouding is het van belang dat de wervelkolom, van de zijkant bekeken, in de natuurlijke houding ligt. De lichte kromming in de onderrug moet behouden blijven. Voor slapen op de rug betekent het dat de onderrug en nek een goede ondersteuning van de matras moeten krijgen. Is dat niet zo, dan ervaren de spieren en zenuwen in dit deel van het lichaam hinderlijke druk. Dat kan leiden tot vervelende klachten, zoals wakker worden met een stijf gevoel in de onderrug of nek, of schouder- en nekklachten.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan op uw zij te slapen. Voor een goede slaaphouding is het van belang dat de wervelkolom, van de zijkant bekeken, in de natuurlijke houding ligt. Bij slapen op de zij komt er op de schouders en heupen de meeste druk te staan. Een matras moet hiervoor de juiste ondersteuning bieden. Is dat niet zo, dan ervaren de spieren en zenuwen in dit deel van het lichaam hinderlijke druk. Dat kan leiden tot vervelende klachten, zoals wakker worden met een stijf gevoel in de onderrug of nek, of schouder- en nekklachten.

U geeft aan op uw buik te liggen. Voor een goede slaaphouding is het van belang dat de wervelkolom, van de zijkant bekeken, in de natuurlijke houding ligt. Het slapen op de buik kunnen de wervelkolom en nekwervels niet lang en optimaal aan. Op die manier is het voor het lichaam lastiger om van een inspannende dag te herstellen. Bij slapen op de buik komt er op de nekspieren de meeste druk te staan. Dat kan tot vervelende klachten leiden, zoals wakker worden met een stijf gevoel in de onderrug of nek.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan geen voorkeurshouding te hebben om te slapen. Voor een goede slaaphouding is het van belang dat de wervelkolom, van de zijkant bekeken, in de natuurlijke houding ligt. De lichte kromming moet behouden blijven. Dat betekent dat uw matras voor meerdere houdingen de juiste ondersteuning moet geven. Niet elke matras biedt deze steun en dat kan leiden tot vervelende klachten, zoals wakker worden met een stijf gevoel in de onderrug of nek, of schouder- en nekklachten.

Hoe gebruikt u uw kussen?

U geeft aan liever geen kussen te gebruiken. Gebruik altijd een kussen tijdens het slapen; het kussen zorgt ervoor dat de wervelkolom in een rechte houding ligt en het voorkomt druk op nekspieren. Dat zorgt voor een rustigere slaap en voorkomt nekklachten en/of stijfheid.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan uw kussen als hoofdkussen te gebruiken. Zowel bij het op de rug als op de zij slapen, hebben het hoofd en nek voldoende ondersteuning nodig. Het kussen moet ervoor zorgen dat ook bij de nek de wervelkolom recht ligt, in de natuurlijke houding. Het kussen moet de ruimte tussen het hoofd en de matras opvullen. Ligt uw hoofd te hoog of zakt u in het kussen weg, overweeg dan een beter kussen. Dat zorgt voor een rustigere slaap en voorkomt nekklachten en/of stijfheid.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U geeft aan moeite te hebben om het kussen op de goede hoogte te krijgen en/of het kussen tussen hoofd en schouders te proppen. Zowel bij het op de rug als op de zij slapen, hebben het hoofd en nek voldoende ondersteuning nodig. Het kussen moet ervoor zorgen dat ook bij de nek de wervelkolom recht ligt, in de natuurlijke houding. Het kussen moet de ruimte tussen het hoofd en de matras opvullen. Ligt uw hoofd te laag, dan gaat u met het kussen proppen. Overweeg dan een beter kussen dat voldoende steun geeft. Dat zorgt voor een rustigere slaap en voorkomt nekklachten en/of stijfheid. Ook een te stevige matras is vaak de boosdoener.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Als u op uw rug ligt, heeft u dan de neiging uw benen op te trekken?

U geeft aan dat u de neiging heeft uw benen op te trekken als u op uw rug ligt. Dit kan dat een teken zijn van onvoldoende ondersteuning in uw rug. Overweeg een matras dat op de juiste plekken ondersteuning geeft.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Moet u tegelijk omdraaien als u met z’n tweeën slaapt?

U geeft aan beiden tegelijk te moeten draaien als u samen slaapt. Het lijkt er op dat u een te klein bed heeft. Hoe meer u rekening met elkaar moet houden tijdens het slapen, hoe groter de kans op een verstoorde nachtrust. Overweeg een groter bed met losse matrassen, eventueel met losse dekbedden.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U weet niet of u tegelijk moet omdraaien als u samen slaapt. Hoe meer u rekening met elkaar moet houden tijdens het slapen, hoe groter de kans op een verstoorde nachtrust. Overweeg een groter bed met losse matrassen, eventueel met losse dekbedden.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

Hoeveel uur slaapt u gemiddeld?

U geeft aan minder dan 5 uur te slapen. Maximaal 6 uur per nacht slapen kan tot vermoeidheid en humeurigheid de volgende dag leiden. De gemiddelde persoon heeft 7 – 8 uur slaap nodig; minder dan 5 is zeer exceptioneel. Minder dan 7 uur per nacht slapen geeft ook een grotere kans op lichamelijke klachten volgens onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie.

U geeft aan minder dan 6 uur te slapen. Maximaal 6 uur per nacht slapen kan tot vermoeidheid en humeurigheid de volgende dag leiden. De gemiddelde persoon heeft 7 – 8 uur slaap nodig; minder dan 5 is zeer exceptioneel. Minder dan 7 uur per nacht slapen geeft ook een grotere kans op lichamelijke klachten volgens onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie.

U geeft aan tussen 7 en 8 uur te slapen. De gemiddelde persoon slaapt zo’n 7 – 8 uur per nacht.

U geeft aan 9 uur te slapen. De gemiddelde persoon slaapt zo’n 7 – 8 uur per nacht. Langer dan 9 uur slapen draagt niet bij aan een goede rust.

U geeft aan langer dan 10 uur te slapen. Voor de gemiddelde mens draagt langer dan 9 uur slapen niet bij aan een goede rust.

Wordt u vaak wakker tijdens het slapen?

U geeft aan ’s nachts vaak wakker te worden tijdens het slapen. Dat kan meerdere redenen hebben. Wakker worden om naar het toilet te gaan, is de meest voorkomende reden. Probeer minder te drinken vlak voor het slapengaan om uit te proberen of dit effect heeft. Het kan ook ergens anders aan liggen, bijvoorbeeld dat u overdag te maken heeft gehad met stress, dat u fysieke klachten heeft of dat de slaapkamer te warm of te koud is. Ook alcohol en cafeïne zorgen voor een minder goede slaap. Ook een onvoldoende ondersteunend matras, verkeerd beddengoed of een ongeschikt kussen kunnen leiden tot ’s nachts wakker worden.

U geeft aan niet te weten of u vaak wakker wordt tijdens het slapen. Dat is in principe een goed teken, maar blijkbaar twijfelt u toch en ervaart u wellicht onrust tijdens de nacht. Dit kan meerdere redenen hebben. Wakker worden om naar het toilet te gaan, is de meest voorkomende reden. Probeer minder te drinken vlak voor het slapengaan om uit te proberen of dit effect heeft. Het kan ook ergens anders aan liggen, bijvoorbeeld dat u overdag te maken heeft gehad met stress, dat u fysieke klachten heeft of dat de slaapkamer te warm of te koud is. Ook alcohol en cafeïne zorgen voor een minder goede slaap. Ook een onvoldoende ondersteunend matras, verkeerd beddengoed of een ongeschikt kussen kunnen leiden tot ’s nachts wakker worden.

Snurkt u?

U geeft aan dat u snurkt. Snurken komt op elke leeftijd voor; hoe ouder mensen worden, hoe harder het geluid echter kan worden. Slapen op de rug verergert het snurken. Een andere slaaphouding kan dit verminderen. Het vermijden van alcohol en een zware maaltijd vlak voor het slapengaan, kunnen ook het snurken verminderen.

U geeft aan dat u niet weet of u snurkt. Slaapt u met een bedpartner? Vraag dan aan uw bedpartner of u snurkt en neem maatregelen om de nachtrust van uw bedpartner te verbeteren.

Heeft u ’s nachts vaak een broeierig, zweterig gevoel?

U geeft aan ’s nachts vaak een broeierig, zweterig gevoel te hebben. Een gemiddeld mens verliest ongeveer een kwart tot eenderde liter vocht per nacht. Er zijn verschillende redenen waarom dit hoger kan zijn: een warme, niet geventileerde slaapkamer; te warme of niet-ademende nachtkleding; eten, drinken of medicijnen; stress; koorts of andere medische oorzaken; menopauze of puberteit. Bekijk of het beddengoed en de matras goed ventileren. Kies voor natuurlijke materialen omdat deze goed warmte kunnen reguleren in bed. Synthetische materialen die gebruikt worden in dekbedden en matrassen kunnen wel vocht afvoeren, maar niet goed warmte reguleren. Dat geeft vaak een zweterig gevoel in bed.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

U ervaart geen hinder van nachtelijke transpiratie. Maar realiseer u dat een gemiddeld mens ongeveer een kwart tot eenderde liter vocht per nacht verliest. Bekijk of het beddengoed en de matras goed ventileren. Kies natuurlijke materialen omdat deze goed warmte kunnen reguleren in bed. Synthetische materialen die gebruikt worden in dekbedden en matrassen kunnen wel vocht afvoeren, maar niet goed warmte reguleren.

Welke klachten heeft u tijdens het slapen?

U geeft aan geen van de genoemde klachten te hebben. Fijn! Als uw lichaam echt ontspant, ontstaan er ook geen fysieke klachten. Dit draagt ook bij aan ontspanning van het brein en zorgt voor een uitgerust gevoel bij het wakker worden.

Fysieke klachten tijdens het slapen die niet te maken hebben met een ziekte, kunnen door de matras of het kussen komen.

U geeft aan slapende handen en/of armen tijdens het slapen te hebben. Dit geeft aan dat de schouders te veel druk krijgen en daardoor in elkaar gedrukt worden. Een te stevige matras is vaak de boosdoener. Een goed hoofdkussen kan soms ook helpen de klachten te verlichten.

U geeft aan stijve benen tijdens het slapen te hebben. Dit geeft aan dat de heupen te veel druk krijgen en daardoor in elkaar gedrukt worden. Een te stevige matras is vaak de boosdoener.

U geeft aan een stram gevoel in de onderrug tijdens of na het het slapen te hebben. Dit geeft aan dat de onderrug niet goed ondersteund wordt en de heupen niet goed in het matras kunnen wegzakken. Een te stevige matras is vaak de boosdoener.

U geeft aan een stijve, pijnlijke nek of hoofdpijn tijdens of na het het slapen te hebben. Dit geeft aan dat de schouders te veel druk krijgen en daardoor in elkaar gedrukt worden. Een te stevige matras is vaak de boosdoener. Een goed hoofdkussen kan soms ook helpen de klachten te verlichten.

U geeft aan gevoelige schouders tijdens of na het het slapen te hebben. Dit geeft aan dat de schouders te veel druk krijgen en daardoor in elkaar gedrukt worden. Een te stevige matras is vaak de boosdoener. Een goed hoofdkussen kan soms ook helpen de klachten te verlichten.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

WAKKER WORDEN

UITGERUST WAKKER WORDEN

Wat voor wekker gebruikt u?

U geeft aan vanzelf wakker te worden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij natuurlijk licht wakker worden ons lichaam de juiste stoffen aanmaakt om overdag energieker en gelukkiger te zijn.

U geeft aan dat uw kinderen uw wekker zijn. Kinderen die ’s ochtends in bed kruipen is gezellig. Maar niet als dat veel te vroeg is en het uw nachtrust verstoort. Als uw kind(eren) zich te vroeg melden, onderzoek dan de reden. Als het is omdat uw kind het koud heeft, zorg dan voor goed beddengoed. Maak anders afspraken met uw kind, gebruik bijvoorbeeld een klok of weklampje.

U geeft aan uw telefoon als wekker te gebruiken. Een telefoon vlak naast het bed is niet aan te raden. Door de verbinding met de wereld via social media is het brein alerter en wil het ook ’s nachts niets missen. Dat draagt niet bij aan een goede nachtrust. Hoewel er nog geen bewezen verband is tussen het gebruik van de mobiel en schade voor de hersenen, adviseert de Gezondheidsraad zo min mogelijk gebruik. Leg de telefoon op een afstand en zet de vliegtuigmodus aan als u de telefoon als wekker wilt gebruiken.

U geeft aan een (digitale) wekker te gebruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij natuurlijk licht wakker worden ons lichaam de juiste stoffen aanmaakt om overdag energieker en gelukkiger te zijn.

U geeft aan een digitale wekkerradio met wake-uplight (lichtwekker) te gebruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een wake-uplight goed helpt bij het op een natuurlijke manier wakker worden. Door die manier van wakker worden, bent u overdag energieker en heeft u een beter humeur.

Hoe vaak drukt u op snooze?

U geeft aan niet te snoozen. Met snoozen beïnvloeden we het natuurlijke, geleidelijke proces van wakker worden. Door niet te snoozen krijgt uw lichaam het juiste signaal om op te staan en maakt het niet opnieuw slaaphormonen aan.

U geeft aan op snooze te drukken. Met snoozen beïnvloeden we het natuurlijke, geleidelijke proces van wakker worden. Met elke druk op de snoozeknop geeft u uw lichaam het signaal dat het weer in slaap kan vallen en slaaphormonen kan aanmaken. 9 minuten later bent u niet veel alerter.

Wat is de reden dat u niet ongestoord wakker kunt worden?

U geeft aan niet ongestoord wakker te kunnen worden door kinderen. Neem de juiste maatregelen. Maak waar mogelijk afspraken met de kinderen of houd met jongere kinderen een vast bedritme aan. Als het is omdat uw kind het koud heeft, zorg dan voor goed beddengoed.

U geeft aan niet ongestoord wakker te kunnen worden door uw bedpartner. Bespreek het met uw bedpartner en zorg voor afspraken. Neem samen de juiste maatregelen.

U geeft aan niet ongestoord wakker te kunnen worden door huisdieren. Neem de juiste maatregelen. Het klinkt ongezellig, maar weer huisdieren uit de slaapkamer. Niet alleen vanwege een verstoorde nachtrust, maar ook vanwege hygiëne. Zo dragen dieren ziektekiemen, bacteriën en oogmijt met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de dierenliefhebbers oogmijt in de wimpers heeft, dat mogelijk tot jeuk en zwellingen leidt.

U geeft aan niet ongestoord wakker te kunnen worden door dieren of rumoer buiten. Neem de juiste maatregelen. Doe nachtoordopjes in om ongestoord wakker te worden.

U geeft aan niet ongestoord wakker te kunnen worden door uw buren. Neem de juiste maatregelen. Bespreek het met uw buren en zorg voor afspraken.

Wat heeft u nodig om écht wakker te worden?

U geeft aan ochtendgymnastiek nodig te hebben om écht wakker te worden. Rituelen kunnen zorgen om de dag niet alleen uitgerust, maar ook met genoeg energie te starten. Heeft u de ochtendgymnastiek nodig omdat u stijf en stram wakker wordt? Onderzoek of u de juiste matras heeft.

U geeft aan een douche nodig te hebben om écht wakker te worden. Rituelen kunnen zorgen om de dag niet alleen uitgerust, maar ook met genoeg energie te starten. Voor de een is dat een douche, voor de ander een kop koffie.

U geeft aan een plens water in het gezicht nodig te hebben om écht wakker te worden. Rituelen kunnen zorgen om de dag niet alleen uitgerust, maar ook met genoeg energie te starten. Voor de een is dat een douche, voor de ander een kop koffie.

U geeft aan een goede kop koffie nodig te hebben om écht wakker te worden. De caffeïne in koffie zorgt voor een alert gevoel. Tegelijk kan koffie op de lege maag gezondheidsproblemen geven, zoals mogelijke maagklachten. Dat ligt niet aan de caffeïne, maar aan andere stoffen in koffie. Rituelen zoals een douche of een goed ontbijt kunnen ook voor een wakker gevoel zorgen.

Wordt u uitgerust wakker?

U geeft aan dat u niet uitgerust wakker wordt. Weet u met bovenstaande inzichten mogelijk nog niet de oorzaak van het niet uitgerust wakker worden? Een kwalitatief goed matras en bedbodem, een goed kussen en bedtextiel en de juiste slaapomstandigheden kunnen heel veel helpen uitgeruster wakker te worden. Het is verstandig om een afspraak te maken met een specialist in goed en gezond slapen.

Wilt u meer weten hoe u met dit inzicht uw nachtrust kunt verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Vraag advies aan een expert

MAAK EEN VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK BIJ EEN VAN ONZE VESTIGINGEN OF BIJ U THUIS

Wilt u dat we een analyse maken van uw inzichten en op basis daarvan een persoonlijk en vrijblijvend advies geven?
Maak dan snel een afspraak.

Morpheus - Vooraanzicht filiaal Hilversum

Hilversum

Morpheus - Vooraanzicht filiaal Bilthoven

Bilthoven

Bij u thuis v3

Bij u thuis

Morpheus - Vooraangevel Utrecht

Utrecht

Selecteer de gewenste locatie

mei 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
mei 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
mei 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
mei 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
mei 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Het is mogelijk een afspraak te maken op een tijdstip dat niet (meer) beschikbaar is, zoals op zondag en maandag, ook buiten reguliere openingstijden. Neem hiervoor contact met ons op.