Knock-out zonder chemicaliën
Wij testten de beste én slechtste drankjes voor het slapengaan!
Kersensap
Onderzoekers van de Northumbria University hebben ontdekt dat kersen (met name de Montmorency kers) enzymen bevatten die de hoeveelheid melatonine oftewel het slaaphormoon, in je lichaam verhogen. Melatonine zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Het vertraagt je ademhaling wat ervoor zorgt dat je begint te gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Wat leuk is om te weten is dat melatonine je lichaam ’s nachts herstelt met een anti-verouderende werking. Écht een schoonheidsslaapje dus!
Kamille-lavendel thee
Mix de twee meest ontspannende kruiden samen in een thee als je maar niet in slaap kunt vallen. Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt voor een rustgevende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat het stofje ‘apigenine’, wat in kamille te vinden is, een verbinding maakt met receptoren in het brein. Deze verbinding geeft een milde angst- en stress verminderende reactie. Ook lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt voor ontspanning. Het is onlangs bewezen dat blootstelling aan lavendel het hersengolvenpatroon kalmeert. Dergelijke tevredenstellende gedachten kunnen alleen maar goed zijn voor een goed bedritueel én een goede nachtrust.
Warme melk met anijs
Warme melk verhoogt je lichaamstemperatuur waardoor je ontspant. Voeg het natuurlijke placebo effect toe en je hebt het perfecte slaapdrankje. Warme melk heeft een psychologisch kalmerend effect op ons. Misschien zijn het de onbewuste herinneringen aan onze jeugd die een kalm gevoel geven. Voeg wat anijs toe (boordevol vitamines en mineralen!) en trek er desnoods een flanellen pyjama bij aan. Van zoveel nostalgie kan je alleen maar stante pede in slaap sukkelen.
Alcohol
Alcohol is een praktische oplossing voor zo’n beetje alles. Ook voor slaap zou je denken. Een glaasje voor het slapen gaan wordt niet voor niets een slaapmutsje genoemd. Je valt inderdaad sneller van alcohol in slaap én je slaapt beter. Althans…het eerste gedeelte van je slaap. Want vergis je niet, ook al begint de nacht goed na een slaapmutsje, de tweede helft van je slaap – de zogenaamde droomslaap – is een stuk slechter. En laat je droomslaap nu net het gedeelte van de nachtrust zijn waarin lichaam en brein zich herstellen.
Koffie
We weten het eigenlijk wel… geen koffie voor het slapen gaan. Velen denken dat ze er niet gevoelig voor zijn en dat ze er net zo lekker van slapen. Niets is minder waar. Onderzoekers van het Michigan Henry Ford ziekenhuis hebben bewezen dat de cafeïne in alle kopjes koffie, genuttigd binnen zes uur voor het slapengaan, altijd effect hebben op de kwaliteit van de nachtrust. Ook al zit je knikkebollend in een late vergadering, vergrijp je niet aan koffie als je de volgende dag fris en fruitig wilt zijn!
Frisdrank
Dat cafeïne écht niet goed is voor je slaap is nu wel duidelijk. Maar weet je eigenlijk wel waar cafeïne allemaal in zit? Het zal je misschien verbazen dat twee glazen Pepsi bijna net zoveel cafeïne bevatten als een kop koffie. ‘Sweet dreams’ moet je voortaan maar niet meer letterlijk nemen!