Ademend beddengoed voor een koele nacht
Voor een goede slaap is de beste temperatuur in de slaapkamer rond de 18 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van ongeveer 50%. Maar met warme zomerdagen zal het eerder flink warmer zijn en kunnen de nachten broeierig worden. Uit de Morpheus Slaapscan blijkt dat meer dan 50% van de deelnemers hier last van heeft. Een slimme oplossing: ademend beddengoed, dat het transpiratievocht opneemt en zo de warmte vermindert.
bron: Morpheus Slaapscan 2018
De ramen staan ‘s nachts open, overdag de gordijnen dicht om zoveel mogelijk warmte van de zon buiten te houden; bij de echt warme nachten zet het geen zoden meer aan de dijk. En om dan meteen een airco en alles erop en eraan te installeren… Maar heeft u al aan het dekbed en beddengoed gedacht? Gemiddeld verliest een mens een halve liter vocht tijdens een 8-urige nachtrust (en dat is gezond). Reden te meer om ademend en vochtopnemend bedtextiel te gebruiken.
Ademende stoffen
Veel bedtextiel wordt tegenwoordig van polyester gemaakt. Synthetische stoffen zijn goed in vocht reguleren wat bijvoorbeeld tijdens het sporten goed van pas komt. Ze kunnen echter nauwelijks warmte reguleren, terwijl warmteregulatie in bed tijdens het slapen juist erg belangrijk is tegen nachtelijk zweten.
Linnen, katoen en andere stoffen met dunne, natuurlijke draden en een los weefsel ademen beter. Voor zomerse temperaturen zijn ze dan ook geschikter voor bedtextiel. Kies een luchtige stof, een lichte katoen, als u onder een laken wilt liggen. Deze stoffen nemen transpiratievocht op waardoor het zweet niet op de huid blijft liggen. Was de lakens extra vaak en op een hoge temperatuur (60 graden) om het fris te houden. Nachtkleding van polyester of andere synthetische stoffen vergroot het nachtelijk zweten. Draag om die reden bij voorkeur katoenen of linnen nachtkleding.
Zomerdekbedden
Blijft tijdens warme zomernacht niet stug onder het dekbed liggen dat u het hele jaar gebruikt. Gebruik een dun zomerdekbed! Deze zijn gevuld met een dun laagje dons of wildzijde. Zo heeft u gedurende de zomernachten toch het gevoel ergens onder te liggen, maar dan wel lekker koel. Tip: neem geen synthetisch zomerdekbed. Dit ademt namelijk niet en zal een zweterig gevoel geven.
Denk ook aan de matras of topper
De stof en vulling van het matras of topper dragen bij aan een verkoelend of juist broeierig gevoel. Een matras of topper van een natuurlijk schuim (natuurlatex) en afgedekt met natuurlijke materialen (wol, katoen, zijde en/of bamboe) zorgt voor echt goede warmteregulatie en heeft een natuurlijk vochtregulerend vermogen.
Meer weten over natuurlijk en verkoelend beddengoed? De slaapvoorlichters van Morpheus helpen u graag. Of shop bedtextiel, dekbedovertrekken en kussens in één van onze vestigingen of online op morpheus.nl.
Inzicht in persoonlijke slaappatronen
Gemiddeld heeft ruim 1 op de 5 Nederlanders last van slaapproblemen. Morpheus wil dat graag veranderen en het verbeteren! Vul de Morpheus Slaapscan in en ontvang persoonlijk advies met inzichten over slapen en uitgerust wakker worden.